Felröppenni láttam egy hírt, hogy már nem szabad medvehagymát szedni, s megijedtem. De aztán rögtön megnyugodtam, mert szerencsére nekünk a kertben nő.
De ti is megnyugodhattok, mert a hír nem igaz. Továbbra is szabadon szedhető, de fejenként csak napi két kiló, és védett területen csakis engedéllyel gyűjthető. Szóval, aki nem olyan szerencsés, hogy saját kis medvehagyma ültetvénye van, az máris indulhat egy csodás kis kirándulással egybekötött medvehagyma-gyűjtésre. Ezt csak március áprilisban tehetitek, ugyanis, ha már elvirágzik, utána nem szerencsés fogyasztani.
Amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt útra kelsz medvehagymát gyűjteni:
A legfontosabb tudnivaló, hogy a kedvelt gyógynövényt engedély, illetve hozzájárulás nélkül kizárólag nem védett állami erdőkben gyűjtheted saját szükségletre (nem kereskedelmi célból) fejenként naponta 2 kg mennyiségig.
A legjelentősebb medvehagymás élőhelyek azonban védett természeti területeken vannak, azaz nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, természetvédelmi területeken. Ezekre a helyekre a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény vonatkozik, amely szerint a gyűjtési tevékenységhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.
Amit a medvehagymáról tudnod kell:
A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák.
Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.
Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.
Óvatosan szedjétek, mert nagyban hasonlít a májusi gyöngyvirághoz és az őszi kikericshez, amelyek fogyasztása viszont akár mérgezést is vonhat maga után.
De a medvehagymának erős foghagymaillata van. Szóval, ha bizonytalan vagy, akkor a levelét megdörzsölve, azonnal tudni fogod, hogy jó növényt téptél-e le.
Mire jó a medvehagyma?
Szinte mindenre.
Ez egy fantasztikus gyógynövény. 😉
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású. Enyhíti a fejfájást, a szédülést, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Ólommentesítő hatása miatt a nagyvárosi embereknek különösen ajánlott.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. (Érzékeny bőrű egyéneket azonban fokozott óvatosságra inteném, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában.)
Hogyan fogyasszuk?
Bárhogyan. 🙂
Persze frissen a legjobb, bármilyen ételhez elrágcsálhatod. De készíthetsz belőle salátát, levest, mártást. Húsokhoz, tésztákhoz keverhető. Akár palacsintába, kenyérbe, vagy pogácsába is teheted. Én még a pörköltbe is teszek, és a pizzán is jól mutat pár levél. 🙂
A felhasználás tekintetében igazából csak a képzeleted szab határt.
Ha teheted, tegyél el belőle télire. 😉 Lefagyaszthatod, elrakhatod befőttes üvegben olajon, vagy akár le is száríthatod. A lényeg, hogy legyen belőle elég!
Én igazából azt az elvet vallom, hogy az az igazi, amikor a saját kertedben nő. Nem vagyok biztos benne, hogy az utcai árusoktól szívesen vennék. Itt legalább biztos vagyok benne, hogy ez jó, megbízható helyről való.
Ha tudsz szerezni pár tővel, 1-2 év alatt megsokszorozódik, s már te is tovább tudod adni a barátaidnak.
Mi is így teszünk. 😉
forrás: wikipedia, turistamagazin, hazipatika, …. a képek a saját medvehagymáinkról készültek (kivéve a szendvics 😀 )
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: