Tudjátok, hogy mennyire szeretem, ha valaki törődik a többi emberrel. S még jobban odavagyok az olyan nagyszerű ötletekért, amikor egészen egyszerűen tudunk segíteni embertársainkon.
A “Szerencsés Vas Hal” egy növekvő szociális vállalkozás, melynek fő feladata, hogy javítsa az egészséget.
A kanadai Dr. Christopher Charles amikor 6 évvel ezelőtt Kambodzsában járt észrevette, hogy a legtöbb helyi gyermek vashiányban szenved. A felnőtteknél sem volt jobb a helyzet, nem bírták a munkát, s állandó fejfájás kínozta őket.
(A vérszegénység (anaemia) általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket. A vér oxigénszállító sejtje a vörösvérsejt. Az oxigén megkötéséért, tulajdonképpen a sejt felszínén elhelyezkedő fehérje, a hemoglobin a felelős. Ha a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk. )
Dr. Charles ötlete egy “szerencse hal” volt, ami vasból készült és az élelmiszerben való forralásával a felnőttek napi vasszükségletének 75%-át fedezni tudja.
Jelenleg a világon 2 milliárd ember szenved vérszegénységtől és vashiánytól, ami akár halálhoz is vezethet. Ezt a problémát természetesen meg lehetne oldani táplálékkiegészítőkkel, de ezek sajnos nem mindenhol állnak a rendelkezésünkre és elég drágák is.
(A vashiányos vérszegénység lényege, hogy a vashiány következtében csökken a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége és mérete.
Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vas a vérképzéshez, vérszegénység jön létre. Rejtett vashiány azonban már ezt megelőzően, akkor is lehetséges, ha a szervezetben vérszegénység még nem alakult ki. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha kevés a szervezetben jelen lévő vas, azaz a vasraktárak kiürülnek. A vashiány általában már korábban okozhat idegrendszeri tüneteket, a figyelem, az érzékelés, az emlékezet és gondolkodási funkciók területén kezdődő károsodást.)
Dr. Charles találmánya, hogy 10 percig forraljuk a vízben (az ételben) a vasból készült halacskát, s így a felnőttek számára ajánlott napi vas bevitel 75%-át fedezni tudjuk. Persze ezt évekig aktívan kell használni.
S láss csodát: a kambodzsai emberek fele – akik a vashallal főznek – 1 év elteltével már nem küzdenek vashiánnyal.
Persze Dr. Charles nem tervezi, hogy ennyivel befejezi. Szerinte a hal kialakításán kell még igazítani, hogy kulturálisan alkalmas legyen más fejlődő országokban is a bevezetése.
Legyen így! Kívánunk sok szerencsét e nemes küldetéshez!
A “szerencsés vas hal” egy gondosan megfogalmazott egészségügyi innováció, amelyről kimutatták, hogy jelentősen csökkentheti az esetekben vashiány és a vashiányos vérszegénységet.
Forrás: http://brightside.me, http://www.luckyironfish.com,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: